Az ilyen hirtelen jött őszies napokon kell egy kis meleg leves ami kellemesen átmelegít testet-lelket.
Hozzávalók:
7 gerezd fokhagyma
20 g teavaj
1 dl tejszín
3 ek liszt
1/2 kk fehérbors
10 dkg reszelt sajt, vagy 10 dkg mozzarella sajt
Elkészítés:
A fokhagymagerezdeket miután megtisztítottuk nagyon vékonyra vágjuk (én uborka szeletelővel szoktam aprítani.
A vajat egy lábasba felteszünk olvasztani, és mikor megolvadt, egyből rászórjuk a szeletelt fokhagymát. Alacsony lángon pirítjuk, és ott állunk mellette, elég sűrűn kevergetjük, mert nagyon hamar megpirul. Mikor kezd pirulni, megszórjuk a liszttel és egészen addig pirítjuk, amíg aranybarna színe lesz. Ekkor öntjük fel 8 dl vízzel, megsózzuk, és rászórjuk a fehérborsot (ízlés szerint). Nagy lángon főzzük. Ha teljesen megpuhult a fokhagyma, akkor a levét leszűrjük és a visszamaradt szeleteket szitán átpasszírozzuk, vissza a levesbe. Az egészet elkeverjük és visszatesszük forrni a levest.
Mikor újra felforrt a leves, apróra tépet mozzarella sajtot vagy bármilyen más reszelt sajtot szórunk bele és olvasásig keverjük, ezután elzárjuk alatta a tüzet és kb. 1 dl tejszint keverünk bele.
A kész levest tányérba merjük, pici Oliva olajjal megöntözzük és reszelt sajttal, vagy bármilyen chips-el tálaljuk.
Tőlem, Nektek.