Leírás

Egyszerűen szeretek sütni. Lehet kísérletezni, alkotni néha csak a magam örömére. De a legjobb megosztani az alkotásokat azokkal akiket szeretek. Mert akit szeretünk, azt etetjük.

Naptár

május 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Címkék

Epres négyszögek

2014.08.19. 20:52 | fejesildi | Szólj hozzá!

img_0613_1408472839.JPG_600x800

Ez egy villámgyors süti recept arra az esetre, ha nincs sok időnk arra, hogy valami finomságot csináljunk.

 

 

Hozzávalók:

 

1 csomag kész leveles tészta (ne legyen mirelit)

1 üveg eper-, (vagy más ízű) lekvár

 

 

Eper lekvár házilag:

 

Vegyünk egy tetszőleges mennyiségű epret, alaposan mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra. Az egészet rakjuk egy nagy lábasba és szórjunk rá ízlés szerinti mennyiségű cukrot és kb. egy fél citrom levét facsarjuk bele. Keverjük össze és magas lángon kezdjük el főzni.  A meleg hatására a cukor megolvad és az eper elkezdi kiengedni a benne lévő nedvességet. Időnként keverjük át és kb. fél óra múlva az eper teljesen összeesett és kieresztette a levét.  Ekkor lehet ízlés szerint még dúsítani őrölt diófélékkel, kevés rummal, csoki reszelékkel, stb.

Ekkor szűrjük le a levét öntsük palackokba így nagyon finom eperöntetet kaptunk, a visszamaradt rész pedig maga a lekvár.  A forró lekvárt adagoljuk ki az előzetesen kifőzött üvegekbe, egészen töltsük tele és zárjuk le csavaros fém fedővel, majd gyorsan fordítsuk fejre. Ezután rakjuk az üvegeket meleg helyre, jól takarjuk be pokrócokkal és várjuk meg, hogy kihűljön (kb. 2 nap). Így tartósítószer nélkül is eláll egy évig.

 

 

Elkészítés

 

A kész tésztát óvatosan hajtogassuk szét, a felébe kiskanállal rakjunk kis halmokat egymástól kb. 5 cm-es távolságra.  Majd hajtsuk félbe a tésztát úgy, hogy teljesen befedjék egymást.

Ezután derelyevágóval (pizza szeletelővel) csíkozzuk be függőlegesen és vízszintesen úgy, hogy egyforma kockákat kapjuk. A szeleteket helyezzük az előzetesen vajjal kikent és sütőpapírral kibélelt tepsibe egymástól 1 cm távolságra.

Fogjunk egy éles és hegyes kést és minden kockán ejtsünk egy X formájú bevágást. Végül az összes tészta tetejét kenjük át óvatosan  egy felvert tojás sárgájával (esetleg lehet egy  pár csepp tejjel higgítani).

Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsül.  Akkor jó, ha teteje aranybarna színű.

Ha kész tetejét szórjuk meg egy kis porcukorral és készen is van.

 

Tőlem, Nektek.

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyha50arnyalata.blog.hu/api/trackback/id/tr466618165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása