Ez a változat egy tömörebb, nedvesebb piskótatészta receptje. A vajas piskóta tökéletes választás, ha gyümölcsös finomságra vágyunk. A töltelék különféle lehet, tejszínhab gyümölcsökkel, lekvár, dzsem, vajkrém, csokoládé krém. De önmagában is kiváló sütemény, porcukorral megszórva, kávé mellé.
Hozzávalók:
20 dkg kristálycukor
20 dkg puha vaj
20 dkg liszt
4 tojás
1,5 evőkanál sütőpor (ne feledjük ez egy tömörebb tészta, több sütőpor kell hozzá!)
2 evőkanál tej vagy tejszín
1 csipet só
Töltelék:
25 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
pár csepp vanília aroma
A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, majd óvatosan beleforgatjuk a csipet sóval keményre a vert tojásfehérjét. Ezután kanalanként beleszórjuk a sütőporral elkevert lisztet, és végül a 2 kanál tejet (tejszínt). A masszát egy téglalapformába, vagy egy 18 cm-es tortaformába öntjük, aztán az alját többször az asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen szétterüljön és sima legyen a felszíne.
A formát a 190 ⁰C fokra előmelegített sütőbe helyezzük és 20 perc után (addig nem szabad kinyitni!), hústűvel, vagy fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy megsült-e? (Akkor jó, ha már nem ragad a tészta)
Ha kész, akkor még nyitott ajtónál pár percig pihentetjük, majd kivesszük a formából és rácsra helyezzük, hogy a gőz el tudjon távozni a tésztából.
A kihűlt tésztát kettévágjuk, majd az alsó felét megkenjük a krémmel, és megszórjuk egy réteg friss málnával. Ezután ráhelyezzük a másik felét és a maradék krémmel teljesen befedjük. A tetejére díszítésként ismét málnát teszünk.
Egy pár órára hűtőbe tesszük, hogy a krém átjárja a tésztát. Vigyázat igazi kalóriabomba!
Tőlem, Nektek!