Az ilyen nagy melegben, mint a mai nincs is finomabb, mint egy hideg krémes finomság és hozzá jéghideg limonádénál.
Amikor süteménykészítésről (vagy akár főzésről) van szó, nem szoktam mereven ragaszkodni a meg szokott receptekhez, arányokhoz. Többnyire „érzésből” készítem el a dolgokat. De tudom, hogy ez sokaknak idegesítő, esetleg szentségtörő dolog, ezért ahol muszáj, megadok pontos adatokat a hozzávalókhoz.
Ez a mai receptekre csak részben igaz. De megígértem egy kedves lánynak, hogy megtudhatja a blogból. Íme:
Hozzávalók a „misukhoz”:
500 g mascarpone sajt
6 db tojás
6 evőkanál cukor a krémbe
2 evőkanál cukor a felvert tojásfehérjébe
2 dl tej
2 csomag nescafe 3/1-ben
20 db babapiskóta
20 dkg eper
kakaópor
A mascarpone sajtot a cukorral habosra keverjük, utána egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, majd a mascarpone sajtot addig, amíg sima, egynemű állagot kapunk. Ebbe jöhet egy kevés rum. (Mondtam, én mindenbe krémbe teszek). A fehérjéből pici sóval kemény habot verünk, félkemény állapotban beleszórjuk a maradék cukrot és összekeverjük a krémmel.
A tejet megmelegítjük és elolvasztjuk benne a kávéport (nem szeretem az igazi kávét, ha azzal készítjük, akkor plusz cukrot kell bele szórni!). Ezután összekeverjük, egy mély tál aljára merünk annyi krémet, hogy teljesen beterítse az alját, és szorosan egymásmellé rakunk egy sor – előzőleg a tejeskávéban megforgatott –babapiskótát. Következik egy újabb réteg krém, és utána egy sor babapiskóta. Végül a maradék krémet rásimítjuk, megszórjuk kakaóporral és kb. 1-2 órára jól behűtjük.
Az „epermisu” annyiban különbözik, hogy tejeskávé helyett egy kis rummal (vagy aromával) megbolondított cukorszirupban forgatjuk meg a piskótákat és a rétegre még egy-egy sor apróra vágott eper is kerül. Végül a tetejére díszítésnek pár szép szem darabokra vágott eper.
Limonádé a bátrabbaknak „mojito”
Hozzávalók:
2-3 narancs
2-3 citrom
szénsavas (vagy mentes) vízzel
cukor
víz
Egy kancsó 1/3 részét megtöltünk zúzott jéggel, erre öntjük cukorszirupot (Na ez az ami érzésből megy: egy kis cukor felöntve annyi vízzel, hogy ellepje és összeforraljuk), belefacsarunk 2 citrom és egy narancs levét, beletesszük a maradék citrusokat vékony szeletekre vágva és felöntjük szénsavas vízzel.
Bónusz: ha az egészre fehér rumot (Bacardira esküszöm) öntünk, tetejére pár mentelevelet összemorzsolva, tépkedve szórunk kész a” mojito”.
Egészségetekre!
Tőlem, Nektek.