Leírás

Egyszerűen szeretek sütni. Lehet kísérletezni, alkotni néha csak a magam örömére. De a legjobb megosztani az alkotásokat azokkal akiket szeretek. Mert akit szeretünk, azt etetjük.

Naptár

május 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Címkék

Palacsinta banánnal, juhar-, és datolyasziruppal

2014.08.21. 21:01 | fejesildi | Szólj hozzá!

palacsinta_1408647555.jpg_480x640

Kis könnyű esti desszert, mert megérdemlem :-)

 

Ez megint egy olyan recept, aminél nincsenek pontos mértékegységek, csak úgy érzésből készül.

 

Hozzávalók:

 

 

20 dkg liszt (ez csak irányadó egység)

1 tojás

1 dl tejszín (vagy tej)

1 ek szódabikarbóna (vagy 1 dl cukros tejben futassunk fel 2 g élesztőt)

1 dl hideg szódavíz

1 ek cukor

pici só

 

A lisztet egy mélyebb tálba szitáljuk, rászórjuk a szódabikarbónát (ezzel is levegősebb lesz a palacsinta), beleütjük a tojást, beleöntjük a nedves hozzávalók felét és gyors mozdulatokkal elkezdjük keverni, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a folyadék további felét egészen addig, amíg már kezd folyóssá válni a massza, de azért még van sűrűsége. Akkor jó, ha egy kanalat belemerítünk, és amikor megdöntjük, akkor nem kifolyik a massza, hanem lassan lecsurog a kanálról. Ekkor még belekeverünk kb. 5 dkg olvasztott vajat.

Egy palacsintasütőt megkenünk vajjal és forróra hevítünk, belemerünk egy merőkanál tésztát és mindkét oldalát megsütjük. Akkor jó, ha a benne lévő cukor karamellizálódik a tetején és aranybarna színű lesz.  (Nekem van erre egy speciális, kb. 10 cm átmérőjű sütő, de egy normál palacsintasütőt lehet használni, csak akkor a közepére kell önteni a masszát és hagyni, hogy a saját súlyával terüljön szét és nem kell forgatni.)

 

Ezt a palacsintát nem lehet feltekerni, a legtöbben pici vajjal és juharsziruppal eszik. De meg lehet kenni nutellával, lekvárral, bármilyen édes krémmel.

 

Az én kedvencem a banánkarikás, juhar-, és datolyaszirupos változat.

 

Tőlem, Nektek.

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyha50arnyalata.blog.hu/api/trackback/id/tr736624439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása