Leírás

Egyszerűen szeretek sütni. Lehet kísérletezni, alkotni néha csak a magam örömére. De a legjobb megosztani az alkotásokat azokkal akiket szeretek. Mert akit szeretünk, azt etetjük.

Naptár

május 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Címkék

Az első süti...

2014.05.19. 23:27 | fejesildi | Szólj hozzá!

img_0508_1400535603.JPG_2448x3264

Ez a süti annyira jól sikerült, hogy ma Valaki azt mondta az élete süteménye volt.

Hozzávalók:
    4-5 nagy eper (apróra vágva)
    220 g liszt
    1/2 teáskanál sütőpor
    1/4 teáskanál szódabikarbóna
    1/2 teáskanál só
    200 g kristálycukor
    120 g  sótlan vaj , olvasztott
    1 nagy tojás
     60 g joghurt (görög vagy epres joghurt )
    180 ml  tej
    1 teáskanál vanília kivonat

Krémdíszítés

 

    225 g mascarpone (vagy  egyéb  zsíros)  krémsajt , lágy szobahőmérsékleten

    120 g  sótlan vaj , lágy szobahőmérsékleten

    300 g porcukor (ez hatalmas mennyiségnek tűnik, de kell bele ennyi, igazi kalóriabomba ez   

              a krém)

    1 teáskanál vanília kivonat

    csipetnyi só

    1-2 evőkanál rum vagy rumaroma (minden krémbe teszek egy kicsit, így szeretem)

             


Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Muffin sütő formákba rakjunk papír formákat vagy  ha nincs akkor kenjük ki vajjal , 12 db lesz a tészta mennyiségből. Tegyük félre  a formákat.

Egy tálba keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálba öntsük bele az olvasztott vajat, cukrot és addig keverjük amíg habos nem lesz a keverék. Üssük bele a tojást, majd öntsük bele a joghurtot, tejet és vanília kivonatot. Amint ez összeállt, a száraz keverékre öntsük rá, és keverjük össze amíg csomómentes nem lesz.
Ezután lazán forgassuk bele az előzőleg apró darabokra vágott epret
Egy evőkanállal minden forma aljába tegyünk egy adagot, ezután a maradék tésztát oszlassuk el egyenletesen.

Az előmelegített sütőbe süssük kb. 25-30 percig. 20 perc után szúrjunk bele az egyik muffinba hústűt, vagy fogpiszkálót és amikor már nem ragad rá a tészta akkor jó. Vegyük ki a muffinokat a formából, tegyük rácsra (hogy az aljából is elpárologjon a gőz) és hagyjuk teljesen kihűlni.

Kihűlés után jöhet a díszítés. Ez sokféle lehet, olvasztott csoki máz, cukormáz, vajkrém, tejszínhab.

De ha igazán finom és mutatós darabokat akarunk csinálni, akkor a következő krémet készítjük el.

A vajat, krémsajtot és a porcukrot habosra keverjük a pici sóval, a végén belecsorgatjuk a rumot/aromát.

Gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg nagyon vaj, mert akkor nem lesz szép a kinyomott krém. Egy kis időre berakhatjuk a hűtőbe visszadermedni.

Ezután előkészítjük a habzsákot. Érdemes venni előre gyártott zsákot és formázó csövet, de aki nagyon ügyes az egy zacskó végét levágja és azzal formázza meg a krémet. (Ehhez még nekem is sokat kell gyakorolnom)

Praktikus tanács, hogy a habzsákot a kinyomó csővel lefele állítsuk bele egy  hosszú pohárba, hajtsuk vissza a szélét és így a krém betöltéséhez használhatjuk mind a két kezünket, nem kenünk össze mindent. Amikor az összes krémet belekanalaztuk a zsákba, elkezdhetjük a díszítést.

A muffinok szélétől kezdjük el  krém kinyomását,  középre haladva, enyhén emelkedő spirált leírva, így a végén középen zárjuk le a kört és kapunk egy kis kupolát.

 

Ez a krémet aztán igazán változatosan díszíthetjük: csoki forgáccsal, cukor gyönggyel, marcipán díszekkel, olvasztott csokival.

Tőlem, Nektek.

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyha50arnyalata.blog.hu/api/trackback/id/tr876183737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása