Ez a süti annyira jól sikerült, hogy ma Valaki azt mondta az élete süteménye volt.
Hozzávalók:
4-5 nagy eper (apróra vágva)
220 g liszt
1/2 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
200 g kristálycukor
120 g sótlan vaj , olvasztott
1 nagy tojás
60 g joghurt (görög vagy epres joghurt )
180 ml tej
1 teáskanál vanília kivonat
Krémdíszítés
225 g mascarpone (vagy egyéb zsíros) krémsajt , lágy szobahőmérsékleten
120 g sótlan vaj , lágy szobahőmérsékleten
300 g porcukor (ez hatalmas mennyiségnek tűnik, de kell bele ennyi, igazi kalóriabomba ez
a krém)
1 teáskanál vanília kivonat
csipetnyi só
1-2 evőkanál rum vagy rumaroma (minden krémbe teszek egy kicsit, így szeretem)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Muffin sütő formákba rakjunk papír formákat vagy ha nincs akkor kenjük ki vajjal , 12 db lesz a tészta mennyiségből. Tegyük félre a formákat.
Egy tálba keverjük össze a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálba öntsük bele az olvasztott vajat, cukrot és addig keverjük amíg habos nem lesz a keverék. Üssük bele a tojást, majd öntsük bele a joghurtot, tejet és vanília kivonatot. Amint ez összeállt, a száraz keverékre öntsük rá, és keverjük össze amíg csomómentes nem lesz.
Ezután lazán forgassuk bele az előzőleg apró darabokra vágott epret
Egy evőkanállal minden forma aljába tegyünk egy adagot, ezután a maradék tésztát oszlassuk el egyenletesen.
Az előmelegített sütőbe süssük kb. 25-30 percig. 20 perc után szúrjunk bele az egyik muffinba hústűt, vagy fogpiszkálót és amikor már nem ragad rá a tészta akkor jó. Vegyük ki a muffinokat a formából, tegyük rácsra (hogy az aljából is elpárologjon a gőz) és hagyjuk teljesen kihűlni.
Kihűlés után jöhet a díszítés. Ez sokféle lehet, olvasztott csoki máz, cukormáz, vajkrém, tejszínhab.
De ha igazán finom és mutatós darabokat akarunk csinálni, akkor a következő krémet készítjük el.
A vajat, krémsajtot és a porcukrot habosra keverjük a pici sóval, a végén belecsorgatjuk a rumot/aromát.
Gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg nagyon vaj, mert akkor nem lesz szép a kinyomott krém. Egy kis időre berakhatjuk a hűtőbe visszadermedni.
Ezután előkészítjük a habzsákot. Érdemes venni előre gyártott zsákot és formázó csövet, de aki nagyon ügyes az egy zacskó végét levágja és azzal formázza meg a krémet. (Ehhez még nekem is sokat kell gyakorolnom)
Praktikus tanács, hogy a habzsákot a kinyomó csővel lefele állítsuk bele egy hosszú pohárba, hajtsuk vissza a szélét és így a krém betöltéséhez használhatjuk mind a két kezünket, nem kenünk össze mindent. Amikor az összes krémet belekanalaztuk a zsákba, elkezdhetjük a díszítést.
A muffinok szélétől kezdjük el krém kinyomását, középre haladva, enyhén emelkedő spirált leírva, így a végén középen zárjuk le a kört és kapunk egy kis kupolát.
Ez a krémet aztán igazán változatosan díszíthetjük: csoki forgáccsal, cukor gyönggyel, marcipán díszekkel, olvasztott csokival.
Tőlem, Nektek.