Leírás

Egyszerűen szeretek sütni. Lehet kísérletezni, alkotni néha csak a magam örömére. De a legjobb megosztani az alkotásokat azokkal akiket szeretek. Mert akit szeretünk, azt etetjük.

Naptár

május 2025
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Címkék

Epres mascarpone torta

2014.06.01. 17:49 | fejesildi | 2 komment

torta6_1401638670.jpg_960x960

 

Ennek a finomságnak a receptjét kértétek a legtöbben. Most közkinccsé teszem.

Nem vagyok profi cukrász, de a tortapiskóta az, amit álmomból felébredve is úgy tudok, mint az 1x1-et.

 

Mint a legtöbb finomság, ez a recept is végtelenül egyszerű, csak figyelni kell néhány apróságra.

 

Ez egy egyszerű piskótatészta, vagy más néven vizes piskóta, ha nincs elég tojás otthon. Nagyon finom, puha és könnyű tészta.

 

Hozzávalók:

 

4 db tojás

250 g porcukor

9 evőkanál langyos víz

150 g liszt

1 egész csomag sütőpor

 

A tojás sárgákat habosra keverjük a cukorral, kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet. Végül óvatos mozdulatokkal a tojásfehérjéből csipetnyi sóval keményre vert habot. Ezt lyukas fakanállal szoktam, úgy finomabban lehet összekeverni a tésztát.

 

Fontos, hogy az edény, amiben a tojásfehérjét felverjük zsír-, és mosószer mentes legyen, illetve egy csepp tojás sárga se kerüljön bele.  Különben nem keményedik meg a hab.

 

 Majd a keveréket tortaformába öntjük. Ha nincs szilikon formánk, akkor kivajazott – ügyelve, hogy a forma oldalára ne kerüljön vaj, mert akkor púpos lesz a torta - kilisztezett- esetleg sütőpapírral kibérelt formába tesszük. A formát előmelegített s ütőben, mérsékelt tűznél (180 ⁰C) kb. 40 percig sütjük.

 

Fontos, hogy a sütőt 25-30 percig a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert a tészta összeesik! Ha a tészta megsült, még 5-8 percig a sütőben tartjuk – ajtaját egy fakanállal kitámasztjuk -, hogy a gőz lassacskán távozzon el belőle és ne essen össze.

 

Néhány percig a formában pihentetjük, majd kivesszük a formából és egy rácsra csúsztatjuk, hogy a gőz a torta aljából is eltávozzon.

Ha teljesen kihűlt jöhet a töltelék.

 

 

Epres mascarpone krém:

 

500 g mascarpone

250-300 g porcukor (ízlés szerint)

1 evőkanál vanília kivonat

1-2 evőkanál barna rum (elhagyható)

50 g fehér csoki reszelék

30-40 db apróra vágott eper

80 g puha vaj

 

Az összetevőket lágy krémmé keverjük. Felosztjuk 1/3-2/3 részre. A nagyobb adagba öntjük bele a csoki reszeléket és óvatosan az apróra felvágott (nem turmixolt!) epret.

A tortát kettévágjuk és az alsó részre rásimítjuk a krémet, majd óvatosan rátesszük a tetejét és finoman rányomjuk, ügyelve arra, hogy az oldalán nem buggyanjon ki a krém.

Ezután a félretett 1/3 krémbe belekeverjük a puha vajat és egészen simává keverjük. Ezzel a krémmel vonjuk be a torta egész felületét, hogy aztán a fondant megragadjon, és ne csússzon le a tortáról.

 

Fondant készítés:

 

Lehet vásárolni előre elkészített fondant-ot is, de az meglehetősen drága. Sokkal gazdaságosabb és variálhatóbb, ha saját magunk készítjük el.

 

Hozzávalók:

 

20 dkg színes marshmallow (legjobb a fehér, azt lehet variálni)

porcukor

pár csepp ételszínezék

 

A marshmallow-t egy porcelán tálban megolvasztunk (800 W-on, kb. 20 másodperc), majd villával homogénné keverjük folyamatosan adagolva hozzá a porcukrot egészen addig, amíg gyúrhatóvá nem válik. Ekkor porcukros szilikon lapra tesszük és kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk.

Ügyeljünk arra, hogy bőven szórjunk alá és a tetejére porcukrot, különben összeragad és kezdhetjük előre. Ha sikerült egy körformára kinyújtani, óvatosan feltekerjük a sodrófára és a tortára borítjuk. Finom mozdulatokkal rásimítjuk – nagyon picit lehet húzni rajta – és a felesleget éles késsel levágjuk.

Ezután egy széles-, lapos felületű eszközzel (erre lehet kapni speciális fondant simítót is), óvatos mozdulatokkal rásimítjuk a fondant a tortára.

 

Ezzel kész is az torta, jöhet a díszítés.

 

Ami lehet gyümölcs, az epres muffinnál megismert vajkrém, vagy más színű fondant-ból kivágott figura, betű, csipke.

 

Ez a családunk  klasszikus születésnapi tortája.

 

Tőlem, Nektek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://akonyha50arnyalata.blog.hu/api/trackback/id/tr396249485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mók_Ica 2014.06.01. 19:41:12

nagggyon jól néz ki :) összefutott a nyál a számban...
biztos kipróbálom, bár még fondant nem csináltam......

fejesildi 2014.06.01. 21:38:01

@Mók_Ica: Pedig egyszerű, csak nem szabad addig melegíteni a marshmallow-t, hogy fortyogjon. Elég ha csak meglágyul és akkor kevesebb porcukrot vesz fel és könnyebb gyúrni.
süti beállítások módosítása